Egg og eggstokker

Egg og eggstokker

Hvordan fungerer egentlig eggstokkene våre og hva er greia med egg? Siri Von Krogh er Jordmor og driver nettstedet altformamma.no og i denne episoden har hun svart på våre spørsmål om temaet. Under finner du en oppsummering av episoden.

KLIKK HER FOR Å HØRE PÅ EPISODEN

Eggstokkene kan beskrives slik: Hvis du står med hendene ned og armene ut, så er kroppen din livmoren og armene dine egglederne, med eggstokkene under armene. Når du har eggløsning sender eggstokkene opp (som regel annenhver gang) et egg i måneden, som deretter suges opp i egglederne og fraktes derfra ned i livmoren. Ca 30 % av kvinner kjenner selve eggløsningen som en smerte eller hevelse. Selve befruktningen skjer i egglederne. Etter eggløsningen lever egget i ca et døgn, men spermen på sin side kan leve opp til fem dager.

I livmoren dannes det en hinne i forkant av eggløsning som skal gjøre det enklere for et befruktet egg å feste seg. Dersom egget ikke blir befruktet, og dermed heller ikke fester seg, løsner hinnen og kommer ut som mensen.

Når det kommer til fertilitet forteller Siri at det er normalt at fra man begynner å prøve å bli gravid, til man blir gravid, tar det opp til et år. Når det kommer til alder er det litt forskjell i statistikken. 19-26 år er det 92 % som blir gravide innen et år. 27-34 år er det 86 % som blir gravide innen et år. 35-39 % er det 82 % som blir gravide innen et år.

Når man kommer i overgangsalderen kan man si at det er tomt for egg. Man slutter å slippe egg 7-8 år før man kommer i overgangsalderen, men har fortsatt mensen. Du har bare ikke mensen. For å finne ut om du har sluttet å ha eggløsning kan du måle hormonnivåene og eggreservene dine hos legen. Gjennomsnittlig kommer man i overgangsalderen rundt 48 - 52 år.

Når man kommer i puberteten og når man kommer i overgangsalderen er ofte arvelig. Hvis du er nysgjerrig kan du gjere derfor ta en prat med moren din om dette,

Noen ting som kan virke inn på fertiliteten din er kjønnssykdommer, graviditet, prevensjon, sykdommer som PCOS, kreft i eggstokkene og tidlig overgangsalder.

Informasjonen over baserer seg på praten med Siri Von Krogh. Husk at det alltid er lurt å sjekke flere kilder da ekspertpersoner gjerne har ulike ekspertiser, syn på ting og lener eg på ulik forskning. Er det noe du lurer på så anbefaler vi at du tar kontakt med legen din eller annet helsepersonell.

Og rop ut hvis det er et tema du ønsker at vi skal snakke om!

Helene og Sigrun

Orgasme

Orgasme