Orgasme

Orgasme

I denne episoden snakker vi med sexolog Nanna Klingenberg om Orgasme! Under finner du en oppsummering av samtalen.

KLIKK HER FOR Å HØRE EPISODEN

For hva skjer egentlig når man får orgasme? Det er mye som skjer på en gang når man får orgasme. Men pusten vår går raskere, vi får høyere puls og sentralnervesystemet vårt kjører på høygir. Også sendes det nytelsessignaler til belønnelsessenteret vårt i hjernen. Og under den seksuelle opphisselsen blir kjønnsorganene fylt med blod, skjeden, vulva og klitoris blir større også blir slimhinnene fuktige. Selve orgasmen består av masse muskelsammentrekninger. Lengden på orgasmen varierer fra person til person, fra dag til dag og fra situasjon til situasjon. Noen opplever også å få flere orgasmer etter hverandre. Vi mister også litt selvkontrollen når vi har orgasme, vi slipper oss rett og slett litt løs.

Det er mye av det samme som skjer i hjernene til kvinner og menn når vi får orgasme. Opplevelsen varierer ofte litt. Stereotypisk sett sies det at kvinner får lengre og sterkere orgasmer, men dette er igjen veldig subjektivt.

Det er forsket veldig lite på kvinnelig seksualitet sammenlignet med mannlig seksualitet. På skolen lærte mange feks at klitoris er veldig liten, men nå vet vi at klitoris faktisk er veldig stor. Før kalte man det også får klitorisorgasme og vaginal orgasme, men nå som man vet at klitoris er så stor som den er begynner man å tro at alle orgasmer stammer fra klitoris.

Det man ser av klitoris er tuppen av” hodet”. Derfra går den ned med to ben som en ønskekvist og skal kunne bli opp til 13 cm lange og går inn på innsiden av skjedeåpningen og inn bak. Noen kvinner opplever å få orgasme av anal penetrasjon, og da kan man tenke seg at dette er fordi man har kommet borti klitorisbena. Klitoris har også dobbelt så mange nervetråder som et penishode.

Lurer du på om alle kan oppnå vaginal orgasme? Mange kvinner har problemer med å oppnå orgasme kun ved penetrasjon av penis og trenger å stimulere klitorishodet.

Noen linker vi anbefaler:

Episode om kvinnelig orgasme i Netflix-serien Explained vi nevner i introen: https://www.netflix.com/watch/80243766?trackId=13752289&tctx=0%2C4%2C13901471-3061-488e-9e88-4276d35b6fa9-1927924%2C%2C

OMGyes: https://www.omgyes.com/

Sigrun og Helene

Vestibulitt

Vestibulitt

Egg og eggstokker

Egg og eggstokker