Vestibulitt

Vestibulitt

Hva er vestibulitt, hvilke symptomer kan være et tegn på sykdommen og hvilken behandling kan man få? Madeleine Engen er lege og svarer på våre spørsmål. Under finner du en oppsummering av episoden om vestibulitt og vaginisme del.1.

KLIKK FOR Å HØRE EPISODEN HER

Vestibulitt er en del av en gruppe sykdommer som gir kroniske og vedvarende smerter i underlivet uten at man alltid vet årsaken.

Diagnosen settes som en del av en gynekologisk undersøkelse og er ofte smerter lokalisert “klokken 4 og 8” over bertolinis kjertel (ikke be oss om å utdype dette hehe). Men man kan også ha sterke smerter i klitoris eller ved urinrøret. Kvinner i overgangsalderen som får diagnosen får oftere smerter i hele vagina.

Typiske symptomer på vestibulitt er brennende, skjærende og kanskje sviende smerter utløst ved provokasjon. Dette kan være at man ikke får inn en en tampong eller at det “føles som å få penis gnidd mot et gnagsår”. Andre får helt spontane smerter uten provokasjon.

Studier viser at 70 prosent av kvinner med kroniske smerter har opplevd gjentagende soppinfeksjoner og brukt gjentagende lokal behandling, og/eller hatt mye urinveisinfeksjon og brukt antibiotika. Dette henger gjerne også sammen. Når man bruker antibiotika mot urinveisinfeksjon får man endret bakterieflora i vagina, og vi kan få en soppinfeksjon. Slimhinnen blir skadet og vi får sprekker og sår. En lokal soppbehandling skreller av de ytterste hudlagene og gjør den samtidig veldig tynn og skjør. Dette kan fort bli en ond sirkel hvis man da utvikler en ny urinveisinfeksjon.

Når dette skjer får man inflamasjon, betennelse, og da vokser det til nerver og disse nervene gjør igjen at man får en lavere smerteterskel og at all berøring etterhvert oppfattes som smerte.

Feildiagnostisering er vanlig når det kommer til vestibulitt. I dag skal de fleste gynekologer kjenne til tilstanden. Hvis man selv opplever å ha fått soppdiagnosen mer enn tre ganger kan man vurdere å be om en henvisning til en av vulvaklinikkene som ligger i Oslo eller i Trondheim.

Behandlingen for vestibulitt er veldig sammensatt og individuell, samt tverrfaglig.

Helt basic anbefales det å slutte med all såpe som inneholder parfyme, bare bruke hånddusj, ikke bruke g-streng, sove uten truse. Mange har god erfaring med å gå til kiropraktor eller osteopat fordi man ofte har sterk og stram bekkenmuskulatur.

Vestibulitt er et sammensatt tema og derfor ønsker vi å fremme flere synspunkter og ekspertpersoner innenfor dette temaet. I vestibulitt og vaginisme del.2 skal vi derfor snakke med gynekolog Helena Enger som skal fortelle oss enda litt mer om vestibulitt og også fortelle oss om vaginisme.

La oss alle snakke mer om vestibulitt slik at flere kan få diagnosen og forhåpentligvis også bli friske. Lurer du på om du kan ha vestibulitt anbefaler vi deg å ta kontakt med en lege eller en gynekolog og selv foreslå å teste om det kan være svaret på dine problemer.

Sigrun og Helene

PCOS

PCOS

Orgasme

Orgasme