Ung kreft og fertilitet

Ung kreft og fertilitet

Linn fødte datteren Louise i oktober i fjor, ammingen gikk ikke så bra og etter noen uker bestemte de seg for å slutte. En av kulene som hun trodde var en melkekjertel fortsatte å gjøre vondt og noen uker senere fikk Linn konstatert den mest aggressive formen for brystkreft, en hissig jævel som hun selv kaller den. Som om ikke livet blir nok snudd på hodet når man får sitt første barn skulle Linn nå behandles for kreft.

I en slik situasjon er det stort fokus på å redde livet til den som har kreft, og lett å glemme livet som skal leves når kreften er bekjempet. For eksempel at Linn på 32 år som nettop hadde fått sitt første barn kanskje ville ønske seg flere barn i fremtiden.
Kreftbehandling kan være skikkelig tøft for fertiliteten vår. Heldigvis hadde Linn med seg svigersøsteren sin som på første møte med legene stilte spørsmål om hva de skulle gjøre med fertiliteten før de begynte på kreftbehandlingen. Vi håper at legene hadde snakket med Linn og familien om dette selv om ikke svigersøsteren hadde vært der og gjort nettop det, men samtidig vet vi det trengs at flere er bevisste på dette dersom de eller noen de kjenner kommer i en situasjon som ligner på Linn sin.
Alle unge som får kreft har krav på informasjon om fertilitetsbevarende behandling. Dette er ikke mulig å gi når man har noen krefttyper, men alle skal få informasjon.

Du kan høres episoden med Linn på Itunes her: https://podcasts.apple.com/no/podcast/kreft-fertilitet/id1438749198?i=1000445004747&l=nb

Og på Spotify her: https://open.spotify.com/episode/7zMy53Zb47rUwHXcgbIxuN?si=Ds1NnSdZQjSZWfZzSmkNCw

Kvinnehelse i et historisk perspektiv

Kvinnehelse i et historisk perspektiv

Om å ha endometriose med Karen Havelin

Om å ha endometriose med Karen Havelin